Hamilelikte Hangi Genetik Testler Yapılabilir?
Hamilelik sırasında vücudunuzda çok fazla şey oluyor. Bebeğinizin nasıl görüneceğini veya hangi gelişim aşamasında olduğunu merak edebilirsiniz. En önemlisi, orada her şeyin yolunda olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Genetik testler, ebeveynlerin (ve doktorların) bebeğinizin gelişimine bir bakış atmalarını sağlar. Ayrıca hamileliğiniz sırasında veya sonrasında dikkat edilmesi gereken herhangi bir genetik sorunun belirlenmesine yardımcı olur. İşte bu testler hakkında bilmeniz gerekenler, farklı türleri ve genellikle ne zaman uygulandıkları.
Hamilelikte genetik test nedir?
Pozitif gebelik testinizi görmenin ilk heyecanından sonra, ilk kadın doğum uzmanı randevunuzu almanız gerekecek. Önümüzdeki 9 ay boyunca doktorunuz sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını değerlendiren çeşitli testler sunacaktır.
Bazı testler, bebeğinizin sahip olabileceği genetik veya diğer sağlık sorunlarını araştırmayı amaçlar. Buradaki amaç, bu bilgilerle uygun tıbbi bakım alabilmeniz ve çocuğunuzun olası sağlık komplikasyonları hakkında bilgi sahibi olmanızdır.
Hamilelik sırasında herkese bazı testler önerilir. Diğerleri, yaşınız, etnik kökeniniz veya aile hastalık geçmişiniz gibi diğer faktörlere dayanabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında genetik taramalar veya testler isteğe bağlıdır.
Hamilelikte yapılan genetik test türleri nelerdir?
Prenatal yani hamilelik öncesi genetik testlerin iki sınıflandırması vardır. İkisi arasındaki temel fark, bir türün sorun olasılığını değerlendirirken diğerinin teşhis için daha ayrıntılı ve kesin bilgiler toplamasıdır.Tarama
Tarama testleri genellikle kan testleri veya ultrason gibi non-invazivdir ve bir bebeğin belirli sağlık sorunları veya doğum kusurları potansiyeline sahip olduğunu gösterebilecek sonuçlar sağlar. Non-invaziv (non-invasive) tıbbi terim olarak; cerrahi işlem gerektirmeyen durumlar için kullanılır.
Bu testler bir teşhis sağlamaz veya bir teşhisi doğrulamaz. Aslında, tarama testleri, gerçekten olmadığı halde potansiyel bir sorun olduğunu gösterebilir. Alternatif olarak, tarama testleri aslında orada olan sorunları gözden kaçırabilir.
Tanı
Teşhis testleri genellikle daha invazivdir, yani cerrahi işlem gerektirir. Örneğin plasentanın örneği için biyopsi yapılması gibi. Bu yöntem, sağlık sorunları veya doğum kusurları hakkında kesin sonuçlar sağlayabilir.
Tanı testleri genellikle 35 yaş üstü kadınlara, doğum kusurları öyküsü olanlara veya diyabet, lupus veya yüksek tansiyon gibi belirli sağlık sorunları olanlara sunulur.
Hamilelik sırasında genetik test yaptırıp yaptırmamaya karar verirken nelere dikkat edilmelidir?
Doğum öncesi testler isteğe bağlıdır. Test etmeye karar verirken kromozomal sorunlar veya doğum kusurları için aşağıdaki risk faktörlerini göz önünde bulundurabilirsiniz:
• Yaşınız: Yaşlandıkça risk daha yüksektir – özellikle 35 yaşın üzerinde.
• Etnik kökeniniz: Farklı etnik kökene sahip kişiler de belirli kromozomal sorunlar ve doğum kusurları açısından daha yüksek risk taşıyabilir.
• Ailenizin tıbbi geçmişi: Ailenizde genetik bir durum varsa, bu durumu yavrularınıza geçirme riskiniz daha yüksek olabilir.
• Hamilelik geçmişiniz: Genetik hastalığı veya doğum kusuru olan başka bir çocuğunuz varsa, onu başka bir çocuğa geçirme riskiniz daha yüksek olabilir.
• Test yaptırmayı seçmek çok kişiseldir. Bir yandan, farklı seçenekleri değerlendirmeniz veya olumlu bir sonuç almanız durumunda destek bulmanız için size zaman tanır. Öte yandan, bu bilgiyi istemeyebilirsiniz – bu size ve eşinize kalmış.
Hamilelikte genetik tarama testleri nelerdir?
Tarama testleri genellikle belirli koşullar veya doğum kusurları ile ilgili olarak olumlu veya olumsuz sonuç verir. Teşhisin onaylanmasına karşı sorunların potansiyelini gösterirler.
Taramalar birinci veya ikinci trimesterde yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hamileyken genetik testi reddedebilir misiniz? Genetik test isteğe bağlıdır. Hamileliğiniz sırasında genetik test yaptırmak isteyip istemediğiniz sizin kararınızdır. Testin yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, sizin ve bebeğiniz için en iyi olan bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doktorunuz sizin onayınız olmadan genetik test yapamaz.
Genetik testlerle bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilir misiniz?
Evet. Genetik testlerle bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Örneğin, NIPT bebeğinizin cinsiyetini tahmin etmede %98’e kadar doğru olabilir. Test bir Y kromozomu tespit ederse, bebeğiniz erkek olabilir. Test bir Y kromozomu tespit etmezse bebeğiniz kız olabilir.
Genetik testlerden sonuç almak ne kadar sürer?
Taramalardan veya testlerden sonuçlarınızı almak için geçen süre teste, kullanılan teknolojinin türüne ve laboratuvara bağlı olacaktır. FISH’de olduğu gibi bazı durumlarda sonuçlarınızı sadece birkaç gün içinde alabilirsiniz. Karyotipleme gibi diğer yöntemler 1 ila 2 hafta sürebilir.